35 makanan Membantu Tambah Darah untuk Ibu Mengandung/ Masalah AnemiaSepanjang saya hamil anak pertama dan kedua, saya tidak mengalami apa-apa kompilasi yang serius.. Alhamdulillah. Cuma, masa mengandung anak pertama, masalah bilangan Haemoglobin (Hb) rendah atau Anemia yang menghantui saya seawal 6 minggu pertama mengandung hingga ke minggu-minggu terakhir sebelum bersalin. Bacaan Hb terendah yang pernah saya catatkan ialah 6.5 berbanding bacaan optimum yang deperlukan adalah 11-12.

Sekarang saya sedang mengandung anak ke-4. Syukur kerana ketika mengandung anak ke-3 dan ke-4... saya amalkan pemakanan yang tinggi zat besi dan ditambah pula dengan makanan tambahan semulajadi.

Makanan Semulajadi 


Bagi anda yang mengalami masalah ini, anda mungkin boleh cuba meningkatkan makanan yang dipercayai kaya dengan zat besi yang diperlukan dalam proses pembentukan Haemoglobin. Berikut adalah makanan yang dipercayai membantu proses tambah darah : 
 1. Hati Lembu 
 2. Hati Ayam 
 3. Daging Merah 
 4. Kerang 
 5. Tiram 
 6. Kepah 
 7. Sayur Bayam 
 8. Brokoli 
 9. Tauhu 
 10. Tempe 
 11. Kacang Peas 
 12. Kacang Badam 
 13. Kacang Gajus 
 14. Kuaci Bunga Matahari 
 15. Buah Kurma 
 16. Buah Tin (Aprikot Kering) 
 17. Buah Zaitun 
 18. Kismis 
 19. Buah Prune 
 20. Beras Perang 
 21. Gula Merah (Gula Tebu) 
 22. Ikan Sardin 
 23. Ikan Tongkol 
 24. Telur 
 25. Teh Roiboos 
 26. Susu 
 27. Spirulina 
 28. Bijirin 
 29. Roti Gandum Penuh 
 30. Keju 
 31. Peria Katak
 32. Pegaga
 33. Buah Delima
 34. Ikan Bilis
 35. Buah-buahan kaya Vitamin C - menggalakkan penyerapan zat besi

Suplemen Semulajadi

Sebenarnya, orang yang kurang darah ni kena ambil makanan yang kaya dengan asid folik, zat besi dan vitamin B12 seperti yang terkandung dalam makanan yang disenaraikan di atas. Kalau gi klinik pun, doktor akan sarankan ambil ubat-ubatan atau pil vitamin untuk bantu tambah darah seperti multivitamin, zat besi, asid folik dan B-Complex yang boleh membantu mengatasi masalah ini. 

Tapi, tau tak produk Shaklee pun boleh mambantu tau? Suplemen Shaklee dijamin 100% semulajadi dan selamat dimakan oleh semua peringkat umur termasuk ibu mengandung. Set Tambah Darah memang banyak membantu masalah Hb rendah atau Anemia ni. Ada tiga jenis supplement dalam set ni :

 • Multivitamin : Membekalkan keperluan asas kesemua 12 jenis vitamin dan 9 mineral yang diperlukan tubuh dengan tambahan zat besi. Zat besi (iron) adalah sangat penting dalam pembentukan sel darah merah 
 • B-Complex : Mengandungi kesemua 8 jenis vitamin B yang diperlukan badan manusia. Asid folik juga penting dalam pembentukan sel darah anda 
 • Vitamin C : Membantu meningkatkan penyerapan iron dari makanan dan suplemen anda 

TONTON SEKARANG : Kisah Ibu hamil anemia sampai masuk ward, tapi akhirnya.... 

Dapatkan Set Tambah Darah anda sekarang!


Selain dari ikhtiar mengamalkan 30 jenis makanan tambah darah di atas, apa kata anda usaha juga melalui pengambilan Set Tambah Darah ini. Hanya klik di sini sekarang untuk memesan sendiri atau hubungi saya untuk bantuan dan pertanyaan lanjut.

Insya Allah, anda tidak menyesal kerana mencuba.

Akak Senyum Lebar, 

ZETI HAFIZA
Call/ text : +60199366681 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...