What is Collagen a.k.a Apa itu Collagen?

Dalam kesibukan promosi supplement collagen di sana sini, masih ramai lagi tak tahu apa itu Collagen (Kolagen). Dalam statistik pakcik Google pun menunjukkan ramai yang tekan butang search untuk cari 'What is Collagen'?

Sebenarnya, apa benda Collagen ni?

Perkataan 'Collagen' ni asalnya dari Bahasa Yunani yang bermaksud 'pelekat'. Collagen @ Kolagen ni sebenarnya adalah sejenis protein yang terbina dari rangkaian asid amino tertentu seperti glycine, proline, hydroxyproline dan arginine. Ia terbina dari Hidrogen, Karbon dan Oksigen. Kira-kira 30% protein dalam badan manusia adalah kolagen. 

Jenis-jenis Collagen?

Secara umum, ada 5 jenis utama collagen pada badan manusia. 90% collagen badan manusia adalah Colagen Type 1.  
  • Collagen Type 1 : kulit, tendon, organ, tulang
  • Collagen Type 2 : kartilaj
  • Collagen Type 3 : fiber pada tisu penyambung
  • Collagen Type 4 : asas kepada membran sel
  • Collagen Type 5 : permukaan sel, rambut dan plasenta

Sumber Kolagen untuk makanan tambahan (supplemant)?

Hari ni, collagen digunakan dalam bidang perubatan, kosmetik dan produk farmaseutikal secara meluas. Collagen sebagai makanan tambahan diperolehi dari sumber berikut:
  • Haiwan darat : lembu, ayam, babi, arnab - dari kulit, organ
  • Marine : Ikan - dari sisik, kulit

Kenapa Collagen ni penting?

Kolagen ni unsur yang penting dalam tisu penyambung, kulit, otot, salur darah, tulang, jantung, pundi hempedu, rambut, kuku, pundi kencing, buah pinggang dan banyak lagi.... Tugas kolagen ni sebenarnya untuk bagi kekuatan kepada struktur badan, jadi struktur badan kita ni kuat dan terhalang dari ancaman pathogen, toksin dan sel kanser.

Bayangkan rumah yang dalam pembinaan. Kolagen ni macam simen yang pegang batu bata yang disusun. Macam tu la dalam badan kita, kolagen ni memegang sel-sel dan tisu ni bersama.

Kesan kekurangan Collagen?

  • Tulang - masalah osteogenesis imperfecta iaitu tulang rapuh dan mudah retak/ patah
  • Kulit - menggeleber, cepat berkedut dan lapisan kulit nipis
  • Otot - pergerakan regangangan otot kurang elastik
  • Pemulihan luka - luka lambat bercantum dan lambat pulih

Kebaikan mengamalkan supplements Collagen

  • Kulit - mengurangkan kedutan dan garis halus, menganjal dan meningkatkan kesihatan kulit
  • Tulang dan otot - mengurangkan masalah sakit sendi, melancarkan pergerakan dan meningkkatkan kesihatan sendi
  • Pemulihan luka - Merangsang pembentukan tisu yang cepat bagi proses pemulihan luka

Bagaimana mahu memilih supplement Collagen? 

  • Pilih produk kolagen yang mengandungi bahan-bahan semulajadi sahaja. 
  • Supplemen Collagen yang dimakan secara oral perlu mengandungi bahan-bahan antioksidan contohnya vitamin C, vitamin E dan sebagainya
  • Saiz molekul produk mestilah kecil supaya boleh diserap oleh tubuh anda.
  • Kolagen dari sumber marin adalah 7 kali lebih baik dari kolagen dari haiwan lain seperti ayam, khinzir dan kambing

Supplemen Kolagen pilihan saya? 

Tentulah Shaklee Collagen Powder



Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan berkenaan produk ini!
 ZETI HAFIZA ZAKARIA
Shaklee Independent Distributor
ID : 854120 +6019 936 6681
www.facebook.com/bigsmilezone
bigsmilezone@gmail.com

BUNCIT DAN MENGGELEBER : 7 Cara Kempiskan Perut Lepas Bersalin

Mimpi ngeri...? Ya, bagi sesetengah orang perut buncit dan menggeleber selepas bersalin memang sesuatu yang amat ditakuti. Baru bersalin sorang dua badan dah macam orang beranak enam. Eh! tak juga.. kadang-kadang kita jumpa orang lama yang beranak 5-6 tapi badan, mak aii... macam anak dara. 


Oh.. mungkin sebab baru bersalin, memang la badan kembang lagi. Tapi kalau dah 6 bulan bersalin perut macam mengandung 6 bulan macam mana? Lepas setahun, berat makin naik pula. Oh tidak! Memang mimpi ngeri. Bagi yang tak sabar dan banyak duit terlebih, boleh lah pergi ke mana-mana Slimming Centre yang menawarkan pakej ribu-ribu ringgit untuk buang lebihan berat tu dengan 'agak' cepat. Tapi jangan lupa.. risiko untuk berat anda naik semula juga 'agak' tinggi. 




7 Cara Kempiskan Perut Buncit dan Menggeleber Selepas Bersalin

  1. SUSU IBU : Susukan anak dengan susu badan anda (susu ibu) sebaik sahaja lepas bersalin. Sebaiknya, lakukan penyusuan eksklusif sekurang-kurangnya 6 bulan dan dilanjutkan sehingga 2 tahun. Menyusu badan boleh mempercepatkan proses pengecutan rahim dan membakar 200 hingga 600 kalori sehari
  2. BERBENGKUNG : Mungkin ramai di kalangan ibu-ibu yang tidak gemar berbengkung selepas bersalin - rimas, panas, tidak selesa dan sebagainya. Tapi tahukah anda, berbengkung boleh membantu mengembalikan bentuk badan asal. Gunakan bengkung yang sesuai dengan cara pemakaian yang betul bagi mengelakkan kesan negatif yang tak diingini. Pemakaian bengkung yang tidak betul juga boleh memudaratkan.
  3. BERTUNGKU/ BERTANGAS/ BERSAUNA : Amalan bertungku mungkin sudah makin kurang popular pada hari ini. Selepas bersalin, bertungku adalah kaedah tradisional ibu-ibu sejak dahulu untuk memecahkan darah beku, lemak dan mengurangkan bengkak dalam perut/ rahim. Bertangas dan bersauna pula membantu memecahkan lemak, angin dan air berlebihan dalam badan
  4. KAWALAN PEMAKANAN : Ibu menyusu tidak digalakkan berdiet berlebihan kerana khasiat yang seimbang dan kalori yang mencukupi diperlukan terutamanya di bulan-bulan pertama menyusukan bayi anda. Walaubagaimanapun ia tidak bermakna anda boleh makan sesuka hati dan mengabaikan bentuk badan yang semakin merosot. Jika anda tidak menyusu atau bayi anda tidak lagi bergantung sepenuhnya kepada susu ibu, lakukan kawalan pemakanan yang sesuai bagi mengelakkan masalah perut buncit dan menggeleber semakin teruk. Kurangkan pengambilan lemak dan minyak, ambil protein mencukupi bagi membina semula otot dan mengelakkan perut menggeleber. Lebihkan makanan yang membantu proses membakar lemak seperti oat, kekacang, bayam, salmon dan madu.
  5. SENAMAN DAN AKTIVITI FIZIKAL : Senaman kardiovaskular dan abdominal tertentu boleh membantu anda mengempiskan perut. Dapatkan kaedah yang betul senaman khusus untuk membentuk perut ini dari jurulatih senaman atau bahan rujukan yang disediakan pakar. Aktiviti fizikal seperti berjalan kaki, berbasikal dan berenang juga mampu mengurangkan lebihan lemak di bahagian perut dan sekaligus membina otot perut. Lakukan secara konsisten bagi mendapatkan kesan terbaik
  6. BETULKAN POSTUR TUBUH : Kebanyakan ibu-ibu terlalu sibuk untuk mengambil berat postur badan mereka. Tahukah anda, masalah postur yang tidak baik ketika berjalan, duduk dan mengangkat barang juga menyebabkan masalah perut buncit dan menggeleber sukar diselesaikan. Jangan pandang remeh cara anda bergerak setiap hari
  7. DETOKSIFIKASI : Lebihan toksin dalam badan kebanyakannya terkumpul di bahagian perut. Ia menyebabkan anda mengalami masalah penghadaman dan seterusnya mengakibatkan lebihan makanan dan lemak terkumpul di bahagian perut. Lakukan proses detoksifikasi dari masa ke semasa dan apabila perlu bagi membantu mengurangkan toksin dalam tubuh anda terutamanya perut. Baca maklumat lanjut di sini

Bagaimana supplemen Shaklee membantu?


Bagi membantu proses mendapatkan kembali perut anda yang cantik dan seksi, rangkaian supplemen Shaklee ada menyediakan beberapa pilihan. Tapi ingat! Supplemen hanya membantu sahaja - ia bukan ubat kurus atau magic potion yang boleh menghilangkan perut buncit dan menggeleber dalam sekelip mata TANPA anda melakukan usaha lain seperti tips di atas.

Apakah supplemen tersebut?

  • Herblax : membantu proses detoksifikasi, membantu masalah tidak hadam dan pergerakan usus yang tidak sihat. 
  • Lecithin : diekstrak dari soya tanpa penggunaan bahan pewarna, pemanis atau pengawet. Membantu proses memecahkan lemak dalam tubuh.
  • Alfalfa Complex : Bahan serat (fiber) penting untuk membantu pengeluaran lemak yang telah dipecahkan. Juga membantu memecahkan angin dalam badan.
  • Cinch Shake Mix : Minuman protein soya membantu rasa kenyang serta mengandungi Leucine™ untuk membantu mengekalkan otot semasa proses pembakaran lemak berlebihan.
Apa kata mereka yang dah cuba? 

"....mula-mula i tak perasan tau. Lepas 2 minggu perut i dah kempis sikit. Then lengan ni pun dah kecik sikit. U bayangkan perut i ni lepas bersalin anak bongsu 12 tahun lepas, ni baru kempis sikit" - PN. NURA, 40-an 

Tak cukup tips di atas? Boleh baca tulisan sebelum ini tentang 9 cara atasi perut menggeleber selepas bersalin. Jika berminat untuk mengetahui lebih lanjut dan buat pesanan produk, hubungi saya sekarang!

ZETI HAFIZA ZAKARIA
Call/ Whatsapp +6019 936 6681 

Alfalfa - bapa segala herba yang banyak kegunaan dan kelebihan!

Apa itu Alfalfa

Alfalfa berasal dari perkataan Arab yang bermaksud 'BAPA SEGALA TUMBUHAN'. Ia adalah sejenis tumbuhan herba yang mempunyai akar yang menjalar kedalam bumi sedalan 20 hingga 30 kaki, menyebabkan banyak mineral yang tidak terdapat di permukaan bumi dapat diserap olehnya. Antara bahan yang terdapat di dalam Alfalfa ialah  protein dan vitamin A, vitamin B1, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, serta vitamin K. Ia juga mengandungi kalsium, potassium, carotene, zat besi dan zinc. 

Kegunaan Alfalfa

Sejak dahulu lagi, Alfalfa telah dignakan dalam pelbagai kaedah rawatan tradisional di Sepanyol, India, Negara Arab dan China. Ia didapati membantu : 
  • bertindak untuk buang toksik dalam badan
  • melawaskan usus
  • mengurangkan kelesuan
  • melegakan sakit ketika haid
  • membuang angin dalam badan
  • baik untuk masalah resdung, eczema, allergy etc
  • mengurangkan sakit sendi dan badan
  • merawat masalah keputihan wanita
  • bertindak seperti kacip fatimah pada isteri
  • meningkatkan stamina suami
  • melancarkan penghasilan susu ibu yang menyusukan anak
  • membesar dan menegangkan payudara
  • pulihkan urat selepas bersalin
  • mengurangkan masalah bau badan
dan banyak lagi...

Kenapa Alfalfa Shaklee berbeza dengan yang lain?

Alfalfa Complex adalah formula unik yang dihasilkan oleh Dr. Forest Shaklee, hasil kajian beliau selama bertahun-tahun. Bagi menghasilkan tablet Alfalfa, hanya daun matang dipilih dari pokok yang berusia sekurang-kurangnya 2 tahun. Ini adalah penting kerana hanya pokok matang sahaja mengandungi nilai nutrien yang optimum. Pokok Alfalfa ini ditanam di California, Amerika Syarikat tanpa penggunaan sebarang bahan kimia, racun pestisid dan apa-apa bahan yang bukan organik. Daun ini dikeringkan secara semulajadi bagi mengekalkan keaslian dan kandungan enzim yang terdapat pada Alfalfa.

Saya dah lama amalkan, jom cuba...
Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan!

ZETI HAFIZA ZAKARIA
Shaklee Independent
Distributor ID : 854120
+6019 936 6681
www.facebook.com/bigsmilezone
bigsmilezone@gmail.com

Cara dan kelebihan mendaftar sebagai ahli Shaklee

Macamana nak daftar ahli Shaklee?


Mula-mula anda perlukan seorang pengedar bebas Shaklee yang telah mendaftar keahliannya dengan Shaklee untuk menjadi penaja (sponsur). Dalam cerita saya ni, kiranya sayalah penaja anda ye... saya akan daftarkan anda, borang permohonan Insya Allah sentiasa ada dengan saya ni.

So, saya akan minta maklumat-maklumat seperti nama penuh, no.kad pengenalan, alamat. no. telefon dan sebagainya untuk saya isikan borang tersebut SELEPAS pembayaran yuran pendaftaran diterima. Saya sebagai penaja anda akan selesaikan urusan ni dengan pihak Shaklee. Anda akan dapat nombor pengenalan (ID) ahli Shaklee sebaik sahaja telah sah didaftar sebagai Shaklee Independent Distributor! Tahniah...

Oh... katakan anda nak walk-in ke mana-mana cawangan Shaklee, boleh je anda isi sendiri borang permohonan tu dengan memasukkan nama saya, ZETI HAFIZA ZAKARIA dan ID 854120 sebagai penaja anda..

Berapa Yuran Keahlian Shaklee?


Bagi tujuan pendaftaran, yuran yang ditetapkan adalah sebanyak RM65. Caj tambahan dikenakan sebanyak *RM10 untuk tujuan pengeposan Kit Keahlian ke alamat anda.

Setiap tahun berikutnya, anda perlu membuat bayaran RM20 untuk mendapatkan bahan terbitan dari Shaklee, menyertai persidangan tahunan, program motivasi dan banyak lagi acara anjuran Shaklee.

atau, anda boleh dapatkan yuran pendaftaran PERCUMA sekiranya membuat pembelian sebanyak 200 uv (bersamaan kira-kira pembelian berjumlah *RM680)

*Harga Semenanjung Malaysia

Apa faedah dan kelebihan menjadi ahli Shaklee?


JIMAT - anda akan dapat penjimatan 15 hingga 20% ke atas semua rangkaian produk Shaklee pada harga ahli

UNTUNG RUNCIT - jika anda jual pada keluarga dan kawan-kawan pada harga runcit, keuntungan runcit tu adalah milik anda!

REBAT TUNAI - bagi setiap pembelian melebihi 150uv setiap bulan, anda akan menerima bayaran bonus 5-21%

BONUS TUNAI - ada beberapa jenis bonus yang akan diterima jika anda memenuhi syarat-syarat tertentu.  Ada bonus peribadi, bonus kereta, bonus kepimpinan, insentif khas dan banyak lagi! Semuanya berbentuk TUNAI

TRIP PERCUTIAN - anda boleh menikmati layanan 5-bintang trip percutian samada ke luar negara, menunaikan umrah atau dalam negara sebagai ganjaran dari Shaklee!

Perlu ke maintain points atau buat pembelian tiap bulan?


Tidak - jika anda menjadi ahli hanya untuk kegunaan sendiri, tidak perlu buat pembelian untuk dapatkan mata (points) minimum setiap bulan. Sebaliknya jika anda memang ingin berbisnes, ada mata minimum yang perlu anda dapatkan bagi melayakkan anda mendapat kelebihan dan ganjaran tunai.

Apa kelebihan mendaftar keahlian dengan saya - Zeti Hafiza (ID 8854120)?


Anda akan dapat menyertai kumpulan kami yang sangat dinamik dan proaktif - yang telah melahirkan ramai usahawan wanita muda dan berjaya dengan pendapatan 3, 4, 5 mahupun 6 angka. Lebih penting kami juga terdiri dari usahawan yang berfikiran positif, berjiwa besar dan menekankan juga kekayaan rohani.

Bimbingan dan sokongan berterusan secara online dan face-to-face akan membantu anda memulakan perniagaan Shaklee langkah demi langkah, samada dari aspek teknikal, motivasi, pengetahuan dan banyak lagi... Insya Allah!


Hubungi saya untuk keterangan lanjut!

ZETI HAFIZA ZAKARIA
Shaklee Independent Distributor
ID : 854120 +6019 936 6681
www.facebook.com/bigsmilezone
bigsmilezone@gmail.com

9 Tips Terbaik untuk Wanita Hidup Lebih Sihat

Semalam, sambil menikmati petang yang indah ngan family.... tertarik pulak dengan Artikel mengenai Kesihatan Wanita yang dipetik dari The Star... Jom baca!

source : The Star, SUNDAY 21 OCTOBER 2012


Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan!
ZETI HAFIZA ZAKARIA 
Shaklee Independent Distributor 
ID : 854120
+6019 936 6681
 www.facebook.com/bigsmilezone
bigsmilezone@gmail.comd

Testimoni : Kebaikan vitamin Shaklee untuk ibu menyusu

Alhamdulillah, hampir 23 bulan saya menyusukan Naufal. Walaupun Nabil dulu saya menyusukan juga hingga 26 bulan, memang rasa perbezaannya.

Saya tak nafikan, tanpa supplement ibu masih mampu menyusukan anak eksklusif asalkan mereka apply konsep penyusuan yang betul - saya dah lalui semasa susukan Nabil tanpa sebarang supplement. Saya cuma makan makanan yang menggalak susu bagi diri saya seperti ulam-ulaman, oat, minum horlick dan air longan. Masa tu saya betul2 skeptikal dgn supplement sbb saya rasa mahal dan sume zat2 yang saya perlu boleh dapat dari diet harian saya.

Kemudian, masa menyusukan Naufal saya ambil keputusan ambil supplement SHAKLEE. Perbezaan yang saya alami :

♥ saya tak rasa cepat letih lagi, masih bertenaga untuk uruskan rumahtangga lepas balik kerja

♥ jarang jatuh sakit - saya mudah kena gastrik dan sakit kepala sebelum ni

♥ semakin kurang masalah rambut gugur dan kebas2 badan

♥ maintain supply - masih dapat amount EBM yang sama sejak 1+tahun lepas

♥ bonus - improve appearance, confident level and maintain body weight

Supplement SHAKLEE yang saya amalkan sejak hampir 2 tahun ni ialah :

  • Vitalea (Multivitamin with iron) : Membekalkan keperluan asas kesemua 12 jenis vitamin dan 9 mineral yang diperlukan ibu menyusu dengan tambahan zat besi
  • B-Complex : Membantu ibu menyusu menenangkan dan mengelakkan stress serta keletihan yang boleh mengganggu penghasilan susu
  • Vitamin C : Membantu ibu menyusu meningkatkan imun tubuh
  • Alfalfa Complex : Membantu mempercepatkan penghasilan susu ibu
  • Ostematrix (Kalsium-Magnesium) : Menggantikan kalsium dalam badan ibu yang menyusu, mengurangkan risiko osteoporosis
  • Energizing Soy Protein : Membantu penghasilan sel hidup yang terdapat dalam susu ibu, memberi tenaga kepada ibu menyusu
Jika anda ibu menyusu, jangan pandang remeh dengan kepentingan mengambil supplemen. Jangan anggap supplemen tujuannya adalah untuk memperBANYAKkan susu ibu. Itu sememangnya tidak benar! Supplement sebenarnya membantu badan ibu lebih bersedia untuk menghasilkan susu, selain membantu mengisi kekurangan nutrien yang biasa berlaka di kalangan ibu-ibu menyusu...

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan!
 ZETI HAFIZA ZAKARIA 
Shaklee Independent Distributor 
ID : 854120
 +6019 936 6681 
www.facebook.com/bigsmilezone 
bigsmilezone@gmail.coml;

TESTIMONI : Vitamin C - Tingkatkan Penampilan Bakal Pengantin!


Nadia, salah seorang kawan alam maya saya. Sebenarnya saya suka baca blog Nadia yang santai - banyak cerita tentang kehidupan harian beliau. And Nadia juga salah seorang pelanggan saya, yang telah sebulan lebih mengamalkan produk terhangat Shaklee - Sustainable Release Vita-C 500mg. Jom baca cerita Nadia :


Kredit to : Nadia


So, bakal pengantin sekalian... jangan pandang ringan mengenai pengambilan supplemen menjelang hari bahagia anda. Persiapan perkahwinan bukan sekadar persiapan rohani, fizikal dan mental sahaja... kesihatan juga harus diutamakan. Jika anda boleh mengeluarkan ribuan ringgit untuk persiapan raja sehari, apa salahnya jika peruntukan sebahagian kecil sahaja untuk supplement bakal pengantin. Pada harga serendah RM 0.52 sehari sahaja, anda dah dapat banyak kebaikan Shaklee, bukan untuk hari bahagia anda sahaja... bahkan hari-hari yang seterusnya! Nak dapatkan tips bakal pengantin dan pengantin baru? Baca lagi di sini :

http://www.bigsmilezone.com/2011/12/tips-bakal-pengantin-jangan-lupa.html

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan!

ZETI HAFIZA ZAKARIA
Shaklee Independent Distributor
ID : 854120
+6019 936 6681
www.facebook.com/bigsmilezone
bigsmilezone@gmail.com

Kebaikan Energising Soy Protein : Minuman soya pilihan saya!

Walaupun saya memang gemarkan produk-produk soya seperti air kacang soya, tauhu, tempe, taufu fa dan sewaktu dengannya.... Saya agak skeptikal dengan minuman soya yang dibancuh... Saya dah cuba beberapa jenis minuman tepung soya di pasaran. Seingat saya ada tiga jenama popular saya dah cuba... malangnya, tekak saya susah nak terima rasa susu soya yang tak berapa sedap tu.

Jadi, saya ambil keputusan memilih minuman soya segar yang dijual di pasar-pasar atau minuman soya segera dalam tin/ botol yang banyak di pasaran. saya memang suka rasanya, cuma kebanyakannya agak manis dan kurang 'ori' rasa soyanya...

Sehinggalah saya bertemu dengan Soy Protein Isolate Powder Shaklee atau terkenal dengan nama ESP (Energizing Soy Protein). Alhamdulillah, rasa vanilla ESP tidak membuatkan saya muak seperti minuman tepung soya lain. Lebih sedap bila saya cuba beberapa resepi bancuhan ESP - 'shake' dengan fresh orange, ribena, milo, horlick, fresh milk... favourite saya - kurma badam shake with ESP + Mealshake... Jom berkenalan dengan ESP kesayangan ramai ni :

 

APA ITU SOY PROTEIN ISOLATE @ ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP) SHAKLEE?

ESP ialah minuman kacang soya yang dihasilkan  oleh Shaklee, yang mempunyai *fakta nutrisi berikut :
  • Kalori = 110
  • Protein (dalam bentuk Isolat Protein Soya) = 14g
  • Karbohidrat = 10g
  • Lemak = 1g
  • Kalsium = 500mg
  • Sodium = 170mg
  • Niasin = 10mg
  • Aid Pantotenik = 2.5mg
  • Thiamin = 2 mg
  • Riboflavin = 2mg
  • Zat Besi = 2mg
  • Vitamin B6 = 0.5mg
*bagi saiz hidangan 28g

APA BEZA ESP DENGAN MINUMAN SOYA JENAMA LAIN DI PASARAN?

  • Protein dari soya tidak diubahsuai secara ginetik (Non-GMO) yang dipantau oleh proses pensijilan Identity Preserved Program (IPP)
  • Membekalkan kesemua 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia iaitu histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan dan valine.
  • Indeks Glisemik (GI) rendah iaitu 39 yang membantu mengekalkan paras gula dalam darah yang normal
  • Terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga selama berjam-jam

  •  Diproses melalui kaedah pemanasan minimum dan pencucian menggunakan air (bukan menggunakan alkohol seperti kebanyakan produk soya lain) yang mengekalkan isoflavin (bahan organik semulajadi dalam kacang soya yang mudah rosak melalui pemprosesan). Isoflavin memberi banyak manfaat kepada kesihatan manusia
  • Satu hidangan membekalkan 14g protein dan 50% dari keperluan kalsium harian
  • Tidak mengandungi lemak tepu, laktosa dan kolesterol
  • Tiada tambahan perasa, pewarna, pengawet dan pemanis tiruan
  • Disahkan HALAL oleh badan yang diiktiraf JAKIM
  • Diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)

KEBAIKAN ESP KEPADA KESIHATAN

  • Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular seperti sakit jantung, kolesterol tinggi dan angin ahmar
  • Membantu dalam kesihatan prostat termasuk mengurangkan risiko kanser prostat
  • Meningkatkan kesihatan tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis
  • Membantu dalam pemulihan sistem reproduksi wanita termasuk mengurangkan simptom menopause dan mengurangkan risiko kanser payudara dan endometrial
  • Membekalkan tenaga segera berpanjangan
  • Meningkatkan sistem imun termasuk mencegah inomnia, migrain dan stress
  • Membantu dalam pembinaan dan pengekalan otot pejal
  • Membantu dalam kesihatan kulit, rambut, kuku, organ dan lain-lain
  • Memperbaiki pigmentasi seperti tanda penuaan, rambut gugur dan beruban

SIAPA YANG PATUT AMALKAN ESP?

  • Orang yang pentingkan kesihatan jantung
  • Orang yang mahu menggantikan sebahagian/ semua pengambilan protein dengan protein yang bebas lemak, kolesterol dan laktosa
  • Orang yang selalu mengalami keletihan
  • Orang yang mahu mengurangkan risiko kanser dan penyakit tulang
  • Orang yang pentingkan kesihatan umum dan mahu kelihatan awet muda
  • Orang yang perlu pengambilan protein yang tinggi seperti ibu mengandung, ibu menyusu, baru pulih dari pembedahan atau penyakit dan sebagainya
Dapatkan ESP anda dan keluarga sekarang salah satu langkah untuk membantu kesihatan menyeluruh!
Maklumat lanjut, hubungi :

ZETI HAFIZA ZAKARIA
Shaklee Independent Distributor
ID : 854120
+6019 936 6681
FB : BigSmileZone
bigsmilezone@gmail.com

20 makanan kaya protein dan cara kira keperluan protein

Jom kira keperluan protein anda!

Keperluan protein harian (g) = Berat (kg)*0.8
Contohnya, berat Mak Jemah 50kg... so keperluan protein (50kg*0.8) = 40g protein sehari

Sekarang kira la byk mana protein anda amek hari ni

  • 85 g daging kambing = 20-26 g protein
  • 1 cawan keju cottage = 25 g protein
  • 85 g daging ayam = 22- 24 g protein
  • 85 g daging lembu = 21- 23 g protein
  • 85 g tuna dalam tin = 22 g protein
  • 85 g kerang mentah = 22 g protein
  • 85 g ikan siakap = 21 g protein
  • 85 g ikan haddock = 21 g protein
  • 85 g ikan kod = 22- 24 g protein
  • 85 g udang segar = 18 g protein
  • 85 g ikan salmon = 17- 22 g protein
  • 85 g ketam = 16- 19 g protein
  • 85 g scallop = 14 g protein
  • 85 g daging ayam belanda = 16-19 g protein
  • ½ cawan putih telur = 12.3 g protein
  • ½ cawan yogurt rendah lemak = 10-13 g protein
  • 28 g keju = 6-8 g protein 
  • 2 biji telur rebus = 12 g protein
  • ½ cawan tempe = 16.5 g protein
  • 1 cawan kekacang = 14-17 g protein
  • 170 g tauhu = 14 g protein
* nilai dia atas anggaran je, mungkin berbeza ikut jenama, jenis dan potongan bahagian (daging)

SELAMAT MENGIRA!!!

Sertailah BigsmileZone Page di Facebook untuk maklumat berkaitan kesihatan dan kecantikan. Sila SMS ke 019 936 66681 atau email ke bigsmilezone@gmail.com jika untuk sebarang pertanyaan atau pesanan.

Kepentingan dan Sumber Protein

Ikan adalah sumber protein utama rakyat Malaysia. Tapi tahu tak? Pendaratan ikan di Malaysia berkurang setiap tahun sebab sumber ikan yang merosot di laut dan perairan negara. Sumber akuakultur pun tak cukup, lebih2 lagi sekarang... industri akuakultur turun naik sebab masalah sumber, kualiti, wabak penyakit, pencemaran dan biosekuriti....


Pilihan rakyat Malaysia seterusnya ialah daging dan telur yang juga sumber protei yang baik. Cuma masalahnya, sumber ni mempunyai lemak tepu dan kolesterol yang tinggi.


1 DARI 3 RAKYAT MALAYSIA BERUMUR 40 TAHUN KE ATAS MENGALAMI KOLESTEROL TINGGI

Mahu tak mahu kita perlu juga makan makanan kaya protein memenuhi keperluan protein harian sebanyak 50-70 gram sehari sebab protein penting untuk :

♥ membaiki tisu badan yang rosak dan membina sel baru untuk pertumbuhan

♥ penghasilan bahan kimia seperti enzim dan hormon

♥ membekalkan tenaga apabila diperlukan

♥ pembentukan tulang serta otot

Pilihan lain yang adalah protein tumbuhan seperti dari kekacang, bijirin, ubi, legum, pisang, betik, brokoli dan banyak lagi. Bagusnya protein tumbuhan ni bebas lemak dan kolesterol, kaya pulak dengan serat dan vitamin.

Selamat mencuba!

Sertailah BigsmileZone Page di Facebook untuk maklumat berkaitan kesihatan dan kecantikan. Sila SMS ke 019 936 66681 atau email ke bigsmilezone@gmail.com jika untuk sebarang pertanyaan atau pesanan.

FAQ : Soalan yang selalu ditanya mengenai VIVIX


Vivix antara produk terkini yang dihasilkan Shaklee berdasarkan penyelidikan saintifik yang dilakukan selama bertahun-tahun. Berikut adalah soalan yang selalu ditanya (Frequently Asked Question, FAQ) mengenai VIVIX :


Q : Apa itu Vivix

A : Vivix adalah campuran polifenol dengan paten tertunda yang kuat dan eksklusif dari bahan-bahan botanikal yang terbukti di dalam makmal mampu memberi kesan positif terhadap empat mekanisme utama penuaan selular, termasuk meningkatkan ketahanan sel, tenaga sel, pembaikan sel dan prestasi sel*

Q : Apa bahan-bahan dalam Vivix

A : Vivix mengandungi campuran resveratrol dan phytonutrient proprietari. Campuran phytonutrient ini menggunakan sifat antioksida yang kuat pada anggur Muscadine yang unik dan terbukti 10 kali lebih berkuasa dalam melambatkan mekanisme utama penuaan selular berbanding resveratrol tunggal*

Q : Apa yang menjadikan anggur Muscadine berbeza daripada anggur lain?

A : Anggur Muscadine adalah salah satu anggur yang paling jarang ditemui, paling mujarab, dengan profil unik polifenol yang menawarkan beberapa manfaat kesihatan. Tidak seperti anggur lain, anggur muscadine dibanggakan dengan keunggulan kepekatan ellagitannins dan asid ellagic yang apabila digabungkan dengan polifenol anggur muscadine lain, akan menghasilkan antioksidan yang berkuasa yang besar. * Anggur Muscadine juga boleh hidup di dalam persekitaran yang mencabar kerana profil fenoliknya menyediakan perlindungan tambahan terhadap bakteria, kulat, yis, kemarau, lembapan lebihan, dan suhu keterlaluan, manakala anggur lain adalah lebih lemah dalam persekitaran sebegitu.

Q : Apakah polifenol?

A : Polifenol adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan sekumpulan fitonutrien yang mempunyai faedah antioksidan dan berpotensi memberi kesan dalam perlindungan terhadap penuaan selular. Malah, kajian menunjukkan bahawa polifenol mungkin menimbulkan pelbagai kesan biologi sekaligus memberi ketahanan dan penambahbaikan terhadap tahap kesihatan manusia *


Q : Apakah resveratrol?

A : Resveratrol adalah sebatian antioksidan semulajadi yang terdapat dalam sesetengah tumbuhan, biji benih, dan buah-buahan, termasuk anggur dan produk dari anggur seperti wain merah. Resveratrol adalah polifenol yang telah didapati berpotensi meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan dalam kajian makmal dari seluruh dunia. Di samping itu, kajian telah menunjukkan bahawa resveratrol boleh melambatkan penuaan selular dan boleh mengaktifkan pengawalselia genetik jangka hayat selular yang lebih panjang, yang mungkin mempunyai kesan positif terhadap DNA, kesihatan selular, dan kadar metabolisme *

Q : Berapa banyak resveratrol tersedia dalam Vivix?

A : Vivix menyediakan 100 mg resveratrol setiap hidangan. Ekstrak resveratrol mempunyai kandungan resveratrol semula jadi sebanyak 98%, dan jumlah resveratrol dalam Vivix adalah berpandukan oleh kajian saintifik terbaru yang dijalankan. Vivix adalah menjangkaui resveratrol kerana ia menggabungkan campuran polifenol tambahan yang diperolehi dari anggur muscadine. Kajian makmal mendapati bahawa campuran yang masih menunggu kelulusan paten ini adalah 10 kali lebih berkuasa daripada resveratrol*

Q : Adakah Vivix produk antioksidan?

A : Vivix mempunyai bahan-bahan polifenol yang telah terbukti dalam makmal memberi kesan positif terhadap empat kunci mekanisme penuaan selular. Oleh itu, ia sebenarnya lebih dari menyediakan sokongan antioksidan*

Q : Bila waktu yang sesuai untuk ambil Vivix?

A : Vivix sesuai diambil satu sudu teh setiap hari, sebaik-baiknya selepas makan (seperti sarapan/ makan tengahari). Goncang sebelum diminum.

Q : Boleh ke ambil lebih dari satu sudu teh sehari?

A : Vivix mengandungi campuran resveratrol dan phytonutrient proprietari. Campuran phytonutrient ini menggunakan sifat antioksida yang kuat pada anggur Muscadine yang unik dan terbukti 10 kali lebih berkuasa dalam melambatkan mekanisme utama penuaan selular berbanding resveratrol tunggal*

Q : Bolehkah Vivix diambil bersama makanan tambahan Shaklee yang lain?

A : Vivix boleh diambil bersama semua rangkaian produk makanan tambahan Shaklee. Malahan digalakkan ambil bersama sesetengah produk seperti Nutriferon dan Cinch Shake sebagai pelengkap harian yang sangat baik kepada pilihan gaya hidup sihat. 

Q : Adakah terdapat sebarang langkah berjaga-jaga dengan Vivix?

A : Tiada sebarang inteaksi yang diketahui antara Vivix atau mana-mana bahan-bahan kandungannya dengan sebarang makanan tambahan lain. Sebagai langkah berjaga-jaga, kami mengesyorkan individu yang berada di bawah pengawasan doktor atas sebab perubatan atau penyakit, atau yang mengambil ubat-ubatan preskripsi, terutamanya ubat mencairkan darah.- membincangkan penggunaan Vivix dengan doktor atau perunding kesihatan profesional.

* Kenyataan-kenyataan ini belum dinilai oleh mana-mana badan professional berkaitan pemakanan dan ubatan. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Hubungi saya untuk maklumat lanjut :

ZETI HAFIZA ZAKARIA
Shaklee Independent Distributor
ID : 854120
+6019 936 6681
bigsmilezone@gmail.com
FB : BigSmileZone

Vitamin untuk Alahan Mengandung @ Morning Sickness

Picture source:  Google 
Bila disahkan mengandung, memang tak dapat nak digambarkan kegembiraan seorang bakal ibu. Cuma yang mungkin menghantui ibu-ibu ni ialah morning sickness atau mabuk ketika mengandung yang kadang-kadang  tak sanggup dihadapi saban hari. Saya sendiri memang mabuk teruk setiap kali mengandung dan biasanya mabuk yang teruk tu akan berlarutan hingga hampir 20 minggu. Tak boleh lupa pengalaman manis mabuk ni, saya alah pada bauan wangi dan bau tumisan masakan. Tak semena-mena semua bahan kat rumah tu ditukar kepada fragrance-free termasuk sabun, syampu, pencuci dan sebagainya. Minyak suamilah musuh ketat saya selama 4 bulan tu. Masak memang jarang-jarang sekali, jika saya ke dapur pun, masakan rebus-rebus jelah nampaknya...

Vitamin untuk Alahan Mengandung @ Morning Sickness


Kajian menunjukkan pengambilan vitamin B 6 (pyridoxine) boleh membantu dalam menangani masalah morning sickness ketika mengandung. Bukan itu sahaja, jika anda juga kaki mabuk di dalam kenderaan (heheheh) atau mabuk perjalanan (termasuk mabuk laut) pengambilan vitamin B 6 juga dapat mengurangkan masalah tersebut.

Dicadangkan, anda ambil pyridoxine pada dos tidak kurang 40 mg pada awal pagi bagi ibu mengandung @ sejam sebelum perjalanan bagi mabuk kenderaan untuk dapatkan kesan terbaik. Jika mabuk tidak berkurang dalam tempoh beberapa jam, ulang dos tersebut setiap 4 jam.

(source: Vitamins That Heal by H.K. Bakhru)

Makanan semulajadi yang kaya dengan Pyridoxine (vitamin B6)


Berikut adalah di antara makanan yang kaya dengan pyridoxine :
  1. Ubi Kentang
  2. Pisang
  3. Kekacang
  4. Daging merah
  5. Produk tenusu
  6. Telur
  7. Bayam
  8. Bijirin

Bagaimana Vitamin Shaklee boleh membantu morning sickness?


B-Complex Shaklee didatangkan dalam saiz 120 biji dalam setiap botol, mengandungi 67.5mg pyridoxine dalam setiap tablet. Pengambilan yang dicadangkan adalah dua biji sehari tetapi pengambilan sebiji tablet di awal pagi mungkin akan dapat meredakan masalah morning sickness. Produk ini sangat sesuai dimiliki oleh setiap keluarga kerana ia bukan sahaja untuk kegunaan ibu mengandung, ia adalah nutrien asas yang diperlukan oleh semua orang!

Kenapa B Complex SHAKLEE berbeza dengan jenama lain ?


~ Mengandungi kesemua 8 jenis vitamin B yang diperlukan tubuh pada kadar yang seimbang. Tidak semua tablet B Complex yang dijual di luar sana mengandungi kellapan-lapan jenis vitamin B ini dengan kadaran yang sepatutnya.
~ Mempunyai Sistem Penyerapan Bioaktif yang dipatenkan bagi meningkatkan penyerapan nutrien penting seperti asid folik . Ia sangat membantu tubuh kita menyerap nutrien lain seperti asid folik dari makanan kita.

Mahu tahu lebih lanjut @ membuat pesanan? Hubungi saya...

ZETI HAFIZA ZAKARIA
Shaklee Independent Distributor
ID : 854120
+6019 936 6681
bigsmilezone@gmail.com






DETOX : Kepentingan dan cara buang toksin dalam badan?

Kredit picture to  http://www.tuberose.com
Pernah dengar tak pasal DETOX? Ramai menyebut-nyebut pasal DETOX atau dalam bahasa kita dipanggil NYAHTOKSIN. Apa sebenarnya detox ni ye?

Secara normal, hari-hari badan kita akan menyingkirkan toksin melalui peluh, najis dan air kencing. Pembuangan toksin dari badan adalah perlu bagi bagi memastikan tubuh badan kita berfungsi secara normal

Dari mana datang toksin?


Toksin pada badan kita datang samada dari persekitaran atau dari dalam badan kita sendiri. Ia masuk ke dalam badan melalui macam-macam cara seperti :
  • UDARA : udara yang mengandungi asap, bahan kimia, racun dan bahan cemar lain disedut masuk ke dalam badan
  • MAKANAN/ MINUMAN : makanan atau minuman yang tidak bersih atau dimasak mungkin mengandungi  sisa racun,  bahan kimia dan sebagainya. 
  • UBATAN : Ubatan sintetik dan vaksin juga boleh menyebabkan toksin bertambah dalam badan. 
  • RADIASI : pendedahan terhadap sinar x-ray, bahan radioaktif dan gelombang mikro
  • MAKANAN TIDAK HADAM : makanan yang tidak hadam dan tinggal akan usus akan mengalami tindakbalas biokimia dan meracuni tubuh anda dari dalam
  • DEHIDRASI dan MALNUTRISI : kekurangan air dalam badan boleh menyebabkan tindakbalas enzim, sistem imun dan saraf yang meracuni sistem manusia

Tanda-tanda anda perlu DETOX


  • Masalah penghadaman
  • Sembelit
  • Sakit kepala
  • Jerawat
  • Penuaan pra-matang
  • Letih
  • Berat badan berlebihan
  • Insomnia

Cara & Langkah-langkah DETOX 


Bagi membersihkan tubuh dari toksin secara semulajadi, dicadangkan supaya kita mengikuti langkah berikut :
  1. PUASA - rehatkan sistem badan, puasa dapat membantu proses detox
  2. DETOX hati - rangsang hati anda untuk membuang toksin yang terkumpul dengan cara mengurangkan pengambilan kaffein, alkohol, garam, gula, makanan diproses dan sbagainya. Pengambilan sesetengah herba seperti teh hijau, bawang putih, kunyit, sayuran seperti brokoli dan artichoke,  cendawan reishi, milk thistle, dandelion root dan sebagainya
  3. DETOX Sistem Penghadaman - ambil makanan yang tinggi serat (fiber) seperti sayuran dan buahan segar, gandum, oat, alfalfa, jus limau dan buahan berries.
  4. DETOX melalui kulit -  minum air yang ditapis lebih banyak dari biasa, lakukan senaman secara teratur bagi menggalakkan pengeluaran peluh, nikmati sauna dan mandian wap 2-3 kali seminggu.
  5. MAKANAN BERKHASIAT - setelah melalui proses detox, kawal pemakanan anda dengam mengambil makanan yang berkhasiat, mengambil makanan tambahan dan vitamin  dan menggunakan sistem penapis air yang baik

Detox dengan SHAKLEE!


Shaklee mencadangkan pengambilan beberapa rangkaian produknya untuk membantu proses detox bagi melancarkan proses membuang toksin dan bahan buangan. Berikut adalah rangkaian produk untuk anda : 
  • Vivix
  • Alfalfa Complex (Detox seluruh tubuh) : Herba yang kaya dengan pelabagai nutrisi dan digelar 'Raja Segla Tumbuhan'. Membantu proses detox hati, darah dan usus. Beralkali tinggi dan membantu meneutralkan keasidan badan, membantu menyingkirkan lemak dan kolesterol, membantu merawat masalah penghadaman dan banyak lagi.
  • DTX Complex (Detox hati) : Campuran 6 herba yang terkenal dalam kesihatan hati iaitu  biji benih milk thistle,  kunyit, artichoke, cendawan Reishi, dandelion dan biji benih schizandra chinensis. Membantu mengekalkan aliran hempedu, membina semula sel-sel hati, meningkatkan penghasilan enzim untuk proses detox hati, melindungi hati dari toksin dan merawat masalah hati 
  • Garlic (Detox darah) : dibuat dari bawang putih premium yang dirumus bersama ekstrak herba rosemary & spearmint. Membantu meningkatkan sistem penghadaman, mengeluarkan logam berat dari dalam darah, antibiotik semulajadi meningkatkan sistem imun tubuh
  • Herblax (Detox usus) : Gabungan 9 herba semualajadi - daun alfalfa, daun jati cina (senna), biji adas manis cina (anise seed), bunga mallow biru (Blue malva),  kulit kayu buckthorn, akar likoris, biiji jintan manis (fennel), akar rhubarb & akar Culver's. Membantu membersihkan usus dari najis lama yang tertinggal, membantu pergerakan semulajadi usus & melegakan sembelit
  • Peppermint-Ginger Plus 

Bila waktu terbaik detox?


Sebenarnya kita boleh melakukan detox pada bila-bila masa. Badan kita bukan kereta yang perlu ada jadual penyelenggaraan. Cuma yang penting, bila badan rasa tidak selesa, dan timbul simptom-simptom seperti sakit kepala, berat badan berlebihan, tidak hadam, keletihan, sukar tidur dan jerawat - mungkin kita perlukan detox. Pakar nutrisi mencadangkan supaya seorang individu dewasa melakukan detox menyeluruh sekurang-kurangnya setahun sekali. Tapi, sebaiknya anda lakukan mengikut keperluan.

Menurut Dr. Juliet Tien, pakar dalam bidang ini - jika anda jarang-jarang melakukan proses detoksifikasi, disarankan anda melakukanny selepas musim perayaan kerana pada masa inilah anda akan mengambil makanan yang berpotensi mentoksikkan badan dalam jangka masa pendek dan panjang. Makanan manis, berlemak, berminyak, makanan tersedia yang mungkin dicemari yis dan parasit banyak dihidangkan di rumah terbuka dan jamuan-jamuan.

Jangan tunggu lagi, jom detox sekarang!

*Pertanyaan dan pesanan, hubungi saya!

Sertailah BigsmileZone Page di Facebook untuk maklumat berkaitan kesihatan dan kecantikan. Sila SMS ke 019 936 66681 atau email ke bigsmilezone@gmail.com jika untuk sebarang pertanyaan atau pesanan.

VITAMIN SHAKLEE : Lebih dari 'Organik'!

Agak hangat sekarang di pasaran mengenai VITAMIN ORGANIK. Rata-rata promosi makanan kesihatan sibuk mencanangkan status ORGANIK tu. Hinggakan ada yang tanya saya, vitamin Shaklee ni ORGANIK tak?

Cuba tengok label botol vitamin SHAKLEE... ada tak tulis 'produk Shaklee adalah Organik'? Takde kan... walaupun piawaian Shaklee memenuhi semua kriteria ORGANIK, kenapa tak dicanang title ORGANIK tu agaknya ye?

Apa itu 'ORGANIK'?


Sebelum saya kongsi fakta keistimewaan Shaklee yang 'lebih dari organik' ni, tahu tak apa maksud organik? 

Vitamin Organik maksudnya vitamin tu dari bahan semulajadi yang tidak menggunakan sebarang bahan sintetik moden dalam proses tanaman atau pembesarannya seperti racun perosak sintetik dan baja kimia. Jika kita rujuk pada maksud pengiktirafan 'Certified Organic' oleh Quality Assurance International pun, 100% organic bermakna hanya bahan-bahan organik sahaja yang digunakan untuk pembuatan produk tersebut.


Macamana nak pastikan 'ORGANIK'?


Pengeluar vitamin organik akan pastikan tumbuhan yang digunakan untuk buat vitamin tu ditanam dengan mematuhi standard ditetapkan iaitu tidak menggunakan baja kimia, racun serangga sintetik dan yang sewaktu dengannya. Tapi, mereka tidak perlu mengambil kira apa yang tumbuhan tu serap dari udara, air dan tanah.

Maksudnya, walaupun semua tumbuhan tu ikut standard ORGANIK, mungkin bahan-bahan toksik seperti racun serangga diserap dari dalam tanah, air dan udara. Pengeluar vitamin organik tidak perlu bertanggungjawab ke atas kewujudan bahan toksin pada produk akhir untuk kekalkan label 'ORGANIK' kerana standard telah dipatuhi.


Kenapa SHAKLEE 'lebih dari organik'?


Berbeza dengan Shaklee, walaupun mematuhi semua standard ORGANIK, saintis mereka masih menjalankan ujian terhadap produk akhir. Ujian yang dilakukan bukan sekali, tetapi berkali-kali dengan mengambil kira semua kemungkinan bagi memastikan produk Shaklee adalah benar-benar selamat dan 'lebih dari organik'. 

Bayangkan, setiap tahun Shaklee menjalankan 83,000 ujian klinikal ke atas produk nutrisi yang dikeluarkannya (sumber)


Apa bukti SHAKLEE 'lebih dari organik'?


Saya nak kongsi satu fakta benar 'Shaklee Different' yang menunjukkan Shaklee 'lebih dari organik' 

Dulu, Shaklee pernah mengeluarkan satu produk yang dinamakan Panex Ginseng Product yang popular dikalangan pelanggan produk herba Shaklee. Produk ni kemudian dihentikan dan digantikan dengan CorEnergy (tiada di pasaran Malaysia) kerana ujikaji yang dijalankan ke atas bahan-bahan mentah mendapati kehadiran sejenis racun kulat yang dinamakan  Quintozene di dalam bahan utama iaitu Ginseng Asia. Ujian tersebut mengesan kehadiran Quintozene yang sangat-sangat sedikit sehingga hampir mustahil untuk dikesan. Lot pertama bahan itu ditolak. 

Kemudian beberapa lot bahan mentah dihantar lagi oleh pembekal dan bila diuji, masih menunjukkan kehadiran racun tersebut. Apabila pihak Shaklee tidak mungkin mereka memperolehi bahan mentah tanpa kehadiran racun tersebut, keputusan diambil untuk menangguhkan pesanan produk sehingga punca sebenar kehadiran racun tersebut dikenalpasti. 

Saintis Shaklee mendapati akar Ginseng Asia yang berasal dari Jepun dan China ni mengambil masa 7 tahun untuk matang dan mengumpulkan ginsenosides yang diperlukan. Setelah disiasat, rupa-rupanya 7 tahun sebelum itu, banyak hujan telah turun di Jepun dan China sehingga banyak kulat terkumpul. Disebabkan permintaan ginseng yang tinggi diseluruh dunia, pembekal dari dua negara ini masih menuai ginseng-ginseng ini dan menggunakan semburan Quintozene sebelum mengeksport ke luar negara. 

Panax
Ginseng Asia
Shaklee memutuskan untuk menghentikan pengeluaran Panex Ginseng Product selepas penemuan itu kerana tidak memenuhi piawaian Shaklee. Ia merupakan satu keputusan yang besar kerana produk tersebut sedang mendapat permintaan tinggi di pasaran.   


(Sumber : Teks ucapan Anjama Srivastava, Senior Director of Product Marketing for Nutritional Product untuk Shaklee Corporation pada tahun 2005. Beliau nutritionist Shaklee yang terlibat dalam pembangunan produk)


Kenapa pilih SHAKLEE?
  • Sentiasa SELAMAT
  • Sentiasa BERKESAN
  • Sentiasa MESRA ALAM

Hubungi saya untuk pertanyaan dan maklumat lanjut... 


Sertailah BigsmileZone Page di Facebook untuk maklumat berkaitan kesihatan dan kecantikan. Sila SMS ke 019 936 66681 atau email ke bigsmilezone@gmail.com jika untuk sebarang pertanyaan atau pesanan.

KELETIHAN BERPANJANGAN : SEBAB, SIMPTOM DAN TIPS MENGATASI




Bila cakap pasal penat dan letih, memang dah jadi perkara biasa bagi kebanyakan orang. Tapi, jangan pandang mudah jika anda rasa penat yang berpanjangan atau cepat penat. Mungkin ada sesuatu yang tak kena dengan cara hidup anda sama ada dari aspek pemakanan, gaya hidup dan sebagainya.

7 SEBAB UTAMA LETIH DAN PENAT BERPANJANGAN


1. Dehidrasi (Kekeringan air dalam badan)

Kajian menunjukkan walaupun kita kehilangan air pada kadar yang sederhana, daya tumpuan dan mental boleh terganggu dan lembap. Keadaan ini menyebabkan badan letih dan lemah. Sekiranya anda rasa letih atau tidak mampu berfikir dengan baik, cuba minum 1-2 gelas air dan lihat kesannya.

2. Aktiviti berlebihan

Jika jadual harian anda padat dengan pelbagai aktiviti yang memerlukan tenaga dan pergerakan yang kerap, anda mungkin mengalami keletihan dari segi mental dan fizikal. Begitu juga jika anda aktif bersukan dan bersenam secara berlebihan, anda akan mengalami keletihan pada otot dan badan. Jenis pekerjaan juga boleh menyebabkan anda keletihan.

3. Ubat-ubatan

Sebenarnya banyak ubat-ubat sintetik yang memberi kesan sampingan negatif seperti rasa letih dan mengantuk. Contohnya ubat bersifat anti-depresi dan ubat yang penghalang beta seperti ubat migrain dan darah tinggi. 

4. Kurang Zat Besi

Zat besi adalah antara unsur mineral yang diperlukan tubuh dalam proses mengangkut oksigen ke sel-sel dan membawa keluar bahan buangan dari sel. Sekiranya anda kekurangan zat besi, fungsi tubuh tidak dapat berfungsi dengan normal hingga menyebabkan anda berasa letih.

5. Tidur kurang berkualiti/ tidak lena

Bukan mudah untuk dapatkan tidur yang cukup dan berkualiti. Ramai yang gagal tidur berkualiti disebabkan gaya hidup yang tidak sihat. tidur yang cukup bukan semata-mata untuk kecantikan, yang lebih penting ia mempengaruhi tahap kesihatan

6. Keadaan Kesihatan

Berhati-hati, keletihan anda mungkin petanda keadaan kesihatan kurang baik. Terdapat beberapa penyakit yang dikaitkan dengan keletihan seperti masalah penghadaman, penyakit berkaitan kardiovasukular, kanser, penyakit autoimun, penyakit hati dan banyak lagi. Mengandung juga boleh menjadi punca anda keletihan.

7. Stress

Keadaan stress seseorang boleh menyumbang kepada keletihan. Orang yang stress akan mudah rasa letih. Bukan setakat tubuh fizikal yang akan letih, mental juga akan turut merasainya.


TANDA/ SIMPTOM KELETIHAN


Kebanyakan orang yang mengalami keletihan mendakwa mereka akan mempunyai salah satu atau kombinasi dari simptom-simptom berikut

  • Kurang bertenaga
  • Rasa tidak selesa
  • Rasa tidak sihat
  • Rasa mengantuk
  • Rasa kurang semangat/ motivasi
  • Sukar beri tumpuan
  • Sukar buat keputusan
  • Sukar sempurnakan tugas harian
  • Rasa tertekan

TIPS ATASI KELETIHAN


1. Tidur berkualiti : tetapkan rutin tidur yang sihat, kosongkan fikiran anda sebelum tidur, dapatkan tidur 
    yang mencukupi kerana waktu tidurlah mental dan fizikal anda berehat setelah seharian bekerja

2. Makan dan minum dengan betul : amalkan gaya pemakanan yang seimbang dan sihat, jangan makan 
    terlalu banyak terutamanya beberapa jam sebelum tidur, kurangkan pengambilan kafein, ambil suplemen 
    untuk mengisi kekurangan nutrisi anda

3. Bersenam : Kajian menunjukkan, individu yang bersenam secara konsisten akan dapat menngurangkan 
    faktor risiko yang menyebabkan keletihan berpanjangan. Badan yang tidak cergas akan mudah keletihan.


SUPLEMEN YANG DAPAT MEMBANTU


Saya juga mengalami keletihan. Sepanjang hari bekerja dan menguruskan rumah tangga memberi kesan kepada tahap kecergasan saya. Bagi saya, selain mengubah cara hidup ke arah gaya yang lebih sihat, saya juga memilih untuk mengambil suplemen dari Shaklee untuk membantu saya menangani masalah keletihan ni. Berikut adalah cadangan untuk mengatasi masalah ini :

  • VitaLea Iron Formula -  mengandungi 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.  Membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik
  • Sustainable Release Vita C - mengisi kehilangan vitamin c yang mudah berlaku ketika melakukan aktiviti harian. Membantu meningkatkan sistem imun badan
  • B Complex -  mengandungi 8 jenis vitamin B bagi membantu memelihara kesihatan yang baik. Membantu proses metabolisma makanan kepada tenaga serta mengurangkan stress.
  • ESP Soy Protein Isolate Powder -   Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan
    rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten. Juga mambantu mengurangkan stress. 
  • OsteMatrix - mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu dalam memelihara kesihatan menyeluruh. Kalsium membantu kesihatan otot dan saraf serta mendapat tidur lebih lena
  • Cinch Energy Tea Mix - alternatif kepada minuman teh dan kopi kegemaran anda. Membantu meningkatkan tenaga secara semulajadi.
Mahu maklumat lanjut? Huubngi saya..


Sertailah BigsmileZone Page di Facebook untuk maklumat berkaitan kesihatan dan kecantikan. Sila SMS ke 019 936 66681 atau email ke bigsmilezone@gmail.com jika untuk sebarang pertanyaan atau pesanan.

SAKIT SENDI : Punca, Simptom dan Tips Kesihatan


Pernah tak rasa sakit tiba-tiba di bahagian pinggang, lutut, bahu dll. bila bergerak berlebihan? Masa tu agaknya kita fikir, "Macam orang tua aku ni sakit pinggang pulak.." Silap. Anda memang silap sebenarnya bila berfikir begitu. Sakit sendi BUKAN penyakit orang tua. Sesiapa pun berisiko tanpa mengenal usia. Sekilas fakta Kementerian Kesihatan Malaysia berkaitan penyakit berkaitan sendi :

~ 1 dari 3 rakyat Malaysia terutamanya wanita berisiko mendapat Osteoporosis
~ 50% dari kejadian patah tulang selepas umur 50 tahun adalah disebabkan Osteoporosis
~ 1 dari 1,000 kanak-kanak di Malaysia berisiko mendapat Radang Sendi ( Rheumatoid Arthritis, RA )
~ Risiko penyakit RA menyerang wanita 3 kali ganda dari lelaki
~ 52% pesakit RA di Malaysia tidak dapat kembali bekerja kerana kecacatan disebabkan tidak dapat rawatan awal
~ 42% pesakit RA adalah berumur di bawah 50 tahun

Punca SAKIT SENDI?

Secara umum, sendi boleh sakit disebabkan kerosakan pada ligamen, otot, kulit, pangkal saraf atau sendi itu sendiri. Antara punca kerosakan 
  1. Kemalangan- boleh mencederakan otot dan sendi, meningkatkan risiko kesakita sendi
  2. Kecederaan disebabkan bersukan, mengangkat benda berat atau pergerakan berlebihan
  3. Faktor  usia - cartilage menipis, kepadatan otot berkurang dan kusyen sendi berkurang bila semakin berusia boleh menyebabkan sendi sakit
  4. Berat badan berlebihan - boleh memberi tekanan kepada sendi dan menyakitkan
Sendi ada beberapa jenis seperti sendi lesung (bahu, pinggul), sendi engsel (lutut, siku) dan banyak lagi.

Penyakit berkaitan sendi?

  1. Penyakit auto imun seperti  Rheumatoid Arthritis (RA) dan Lupus (SLE)
  2. Gout
  3. Arthrithis
  4. Osteoporosis
  5. Tendinitis
  6. Penyakit berjangkit seperti influenza, hepatitis dan rubella

Tanda-tanda sendi tidak sihat

  1. Mudah kejang dan tegang pada sendi
  2. Rasa lenguh-lenguh dan kebas yang berlarutan
  3. Bengkak pada sendi
  4. Rasa sakit pada sendi terutamanya bila bergerak
  5. Bunyi berkeriuk pada sendi

Tips penjagaan kesihatan sendi

  1. Lakukan senaman secara rutin kerana ia boleh mengelakkan sendi dan otot menjadi lemah
  2. Kawal berat badan anda supaya tidak melebihi berat normal
  3. Makan makanan yang baik untuk sendi seperti : 
  • Glucosamine - membantu pembentukan kartilaj
  • Kalsium dan mineral - membantu pembentukan sel tulang yang sihat
  • Omega 3 - bersifat anti radang yang membantu & mencegah masalah sakit sendi
  • Vitamin D - meningkatkan penyerapan Kalsium
  • Vitamin C - bersifat antioksida yang menghalang kerosakan sel dalam sendi

Supplemen SHAKLEE untuk kesihatan/ sakit sendi




1. Joint Health Tablet

  • Membantu mengekalkan tulang rawan sihat
  • Mengandungi tiga bahan penting yang menyokong kesihatan sendi iaitu : 
            - Ekstrak Boswellia : Menyokong keselesaan sendi
            - Ekstrak Jagung : Meningkatkan kesan kusyen
            - Vitamin C, Mangan, Tembaga dan Zink : Memelihara tisu sambungan yang sihat
  • Telah diuji secara klinikal berkesan dalam masa 5 hari
  • Tidak mengandungi kondroitin sulfat yang tidak diserap dengan baik apabila diambil secara oral serta boleh mengganggu penyerapan glukosamina
 2. Omega Guard

  • Mengurangkan inflamasi
  • Mengandungi Omega 3 yang membantu : - melambatkan degradasi tulang rawan
            - mengurangkan reaksi keradangan dan mengurangkan gejala sakit sendi
            - bertindak sebagai pelincir yang membantu pergerakan sendi lebih lancar 
  • Diproses melalui kaedah penyulingan berperingkat untuk membuang bahan kontaminan (plumbum, merkuri dll.) dan mengurangkan oksidasi dan pembentukan lemak trans
3. Ostematrix

  • Mengurangkan inflamasi
  • Mengekalkan sel tulang yang sihat
  • Mengurangkan gejala sakit sendi dan tulang
  • Bertindak sebagai pelincir yang membantu pergerakan sendi lebih lancar
  • Terbukti secara klinikal diserap sepenuhnya selepas 12 jam pengambilan
Jom jaga kesihatan sendi. Hubungi saya untuk keterangan lanjut. Hadiahkan set kesihatan sendi ini kepada pasangan, ibu atau bapa tercinta...

Sertailah BigsmileZone Page di Facebook untuk maklumat berkaitan kesihatan dan kecantikan. Sila SMS ke 019 936 66681 atau email ke bigsmilezone@gmail.com jika untuk sebarang pertanyaan atau pesanan.

Diet dan pemakanan ketika berpuasa Ramadhan

Ahlan Ya Ramadhan! Bulan penuh kemuliaan yang dinanti-nantikan oleh hambaNYA yang taat. Kerana bulan inilah digandakan segala amalan, dikurniakan malam Lailatul Qadar yang lebih baik dari 1000 bualan dan bulan yang penuh dengan keampunan.

Insya Allah, semoga kita semua akan diberi kekuatan untuk mengisi Ramadhan dengan segala amalan yang disunatkan seperti bertadarus, solat tarawikh, bersedekah dan menghidupkan malam. Dan jangan lupa, teruskan segala amalan yang diwajibkan serta sempurnakan puasa dengan sebaiknya kerana Rasulullah ada bersabda:

 “Berapa ramai orang yang berpuasa tidak mendapat sesuatu dari puasanya selain LAPAR & DAHAGA”.
 (HR Ibn Majah & Nasa'ie)
*Peringatan untuk saya juga yang serba dhoif ini.


Tips Pemakanan ketika bersahur


Saya nak kongsi sedikit info mengenai tip-tips pemakanan ketika bersahur yang boleh membantu anda melalui hari berpuasa dengan lebih baik :
  1. Elakkan minuman berkafein - minuman seperti teh dan kopi boleh menyebabkan anda kerap kencing dan menyebabkan kehilangan garam dan air yang diperlukan dengan lebih cepat
  2. Kurangkan gula/ makanan @ minuman manis - jika berlebihan boleh menyebabkan rasa haus dan tidak selesa pada perut
  3. Kurangkan garam - kandungan garam dalam darah menyebabkan anda cepat berasa haus
  4. Kurangkan makanan pedas dan berminyak yang boleh menyebabkan  perut tidak selesa
  5. Lebihkan serat seperti sayuran dan buahan bagi mengelakkan sembelit 
  6. Ambil protein  seperti daging merah dan minyak ikan kerana ia mengambil masa untuk hadam, memberi rasa kenyang lebih lama
  7. Ambil karbohidrat kompleks seperti kurma, badam, oat, barli, pasta, gandum penuh, kacang soya, kentang, brokoli, kubis  yang boleh membekalkan tenaga lebih lama dalam tubuh anda

Tips pemakanan ketika berbuka puasa


Berbuka puasa waktu paling menggembirakan bagi orang berpuasa. Masa ni nafsu makan membuak-buak. Lebih-lebih lagi dengan deretan juadah yang berbagai dan menggoda. Ingat, jangan ikut hati. Berpada-pada bila makan. Berikut tips pemakanan ketika berbuka puasa : 
  1. Mulakan dengan kurma/ tamar - amalan ini merupakan sunnah yang telah terbukti secara saintifik membantu memberi tenaga segera selepas seharian berpuasa disebabkan kandungan gula, serat dan vitamin yang tinggi dalam kurma
  2. Minum segelas jus buah-buahan segar sebelum makan lebih berat bagi mengelakkan rasa tidak selesa pada perut
  3. Tidak perlu makan berlebihan, berhenti sebelum kenyang bagi mengelakkan rasa mengantuk dan malas bagi meneruskan ibadah seperti solat terawikh. Pastikan hidangan anda seimbang dengan keperluan tubuh.
  4. Minum air masak 2 hingga 3 liter di antara waktu berbuka dan sahur
  5. Kudap sedikit makanan pada waktu minum malam (supper)
  6. Minum susu atau minuman protein sebelum tidur bagi mendapatkan tidur yang lebih lena

Suplemen dan vitamin untuk berpuasa pilihan saya


Bagi saya yang memang mengamalkan pengambilan suplemen dan vitamin, bulan puasa bukan sebab untuk saya hentikan semua tu. Cuma cara pengambilan perlu disesuaikan dengan waktu sahur & berbuka. Dan paling penting, saya tidak 'miss' minuman protein kegemaran saya. Al maklumlah, saya ada masalah gastrik dan menyusukan anak pula. Makanan tambahan boleh membantu saya lebih bertenaga menjalankan ibadah puasa. Apa yang saya ambil?

MEAL REPLACEMENT - Mighty Tripple M
MEAL SHAKES :
  • Mengandungi protien + multivitamin yang lengkap
  • Membantu untuk penghasilan sel baru yang sihat
  • Baik untuk perkembangan otak
  • Meningkatkan sistem imun tubuh
  • Mengandungi fiber yang boleh membantu masalah sembelit akibat kurang makan sayur dan buah
  • Rasa sedap - sesuai untuk sekeluarga
  • Snek yang mengenyangkan bagi menggantikan snek tidak sihat

ENERGISING SOY PROTEIN :
  • Membekalkan tenaga 
  • Memberikan rasa kenyang lebih lama
  • Diperlukan untuk kuku, rambut dan kulit yang sihat
  • Membantu sistem pertahanan tubuh untuk melawan penyakit
  • Membantu melancarkan penghasilan susu badan
  • Memperbaiki dan membina tisu badan
  • Membantu menganjalkan kulit

PERFORMANCE :
  • Minuman isotonik yang kurang gula (less sugar).
  • Lebih mudah diserap oleh tubuh
  • Membantu mengurangkan rasa penat
  • Membantu menaikkan paras gula dalam darah dengan segera apabila diperlukan
  • Mengekalkan tenaga dan stamina
  • Mengalirkan elektrolit ke seleruh badan (termasuk kalsium, natrium & magnesium)
  • Membantu mengurangkan  rasa haus 
Selain itu, saya teruskan pengambilan vitamin asas seperti:

  • Multivitamin dengan zat besi : membekalkan vitamin dan mineral yang diperlukan badan
  • B Complex : membantu proses metabolisma makanan kepada tenaga
  • Vitamin C : membantu meningkatkan imuniti
  • Omega 3 dari minyak ikan : lemak baik yang membantu ketika berpuasa
  • Kalsium-Magnesium : membantu kesihatan saraf dan tulang & mendapat tidur lebih lena

Anda bagaimana? Nak tahu lebih lanjut atau ingin mencuba? Hubungi saya ye...

Sertailah BigsmileZone Page di Facebook untuk maklumat berkaitan kesihatan dan kecantikan. Sila SMS ke 019 936 66681 atau email ke bigsmilezone@gmail.com jika untuk sebarang pertanyaan atau pesanan.

KONTROVERSI VITAMIN C : Macam mana nak pilih?

Tablet/ Pil vitamin C direkomen oleh 'Pakar Kulit'


Saya sedikit keliru bila tengok lambakan vitamin c (kapsul) yang dijual secara online di laman sosial. Itu belum cerita tentang suntikan vitamin c yang dikatakan sangat berkesan untuk tegang-tegang dan gebu-gebukan kulit. Yang anehnya, walaupun vitamin c ini didakwa disyorkan oleh pakar kecantikan dan pakar kulit, vitamin asli 100%, mempunyai pengesahan HALAL dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) .... bila saya tanya jenama apa, penjual tak nak beritahu. Macamana jika saya nak sahkan status Halal atau kelulusan KKM atau bagaimana jika saya nak tengok jurnal online berkenaan Clinical Test yang menunjukkan vitamin C ni memang terbukti berkesan seperti didakwa 'pakar kulit' tersebut. Setahu saya, pembeli ada hak nak tahu maklumat barang yang dibeli sebelum buat keputusan untuk beli. dah tentu tiada orang yang nak bahayakan diri dengan produk yang tidak diketahui latar belakangnya, semata-mata kerana nak gebu dan anjal sana sini. Tapi kesan jangka masa panjang mungkin membahayakan kesihatan. 


Suntikan vitamin C


Sekarang ni ada juga yang lebih berminat dengan suntikan vitamin c. Bab ni lagi saya lemah. nak cucuk-cucuk macam tak berapa minat. Survey punya survey, harga memang boleh tahan. Ada yang murah RM100 hingga yang mahal RM1000 sekali suntik. Kemudian bagi sesetengah rawatan tu perlu disuntik setiap minggu selama dua bulan, ada yang kena suntik 2-3 hari sekali. Kesannya dikatakan cepat bagi hilangkan garis-garis halus di muka. Kulit lembap, tegang dan gebu dalam beberapa minggu sahaja. Tapi sayang, kebanyakannya belum lagi diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan. Dan lebih menyedihkan, ada suntikan vitamin C digabung dengan porcine (lemak khinzir) untuk lebih berkesan. Status HALAL memang agak sukar disahkan.




Pilihan saya


Saya memilih vitamin C yang diambil melalui oral (makan).  Ringkas, mudah dan lebih selesa bagi saya. Berikut adalah panduan memilih suplemen vitamin c di pasaran oleh Dr. Bruce Miller :
  1. Amaun vitamin C adalah mencukupi dan tidak berlebihan - USFDA mencadangkan pengambilah harian vitamin C adalah 90 mg sehari dan tidak lebih dari 2,000 mg sehari.
  2. Bersifat pelepasan masa (sustainable release) - lebih mudah digunakan tubuh
  3. Membekalkan bioflavanoid - membantu keberkesanan vitamin c
  4. Semulajadi - tanpa penggunaan pewarna/ perasa tiruan, bahan pengawet, diekstrak dari tumbuhan, bukan sintetik
  5. Telah diuji secara klinikal - dibuktikan keberkesanannya secara klinikal

Keistimewaan Vitamin C SHAKLEE?

  • Diproses dengan pemanasan minimum, tanpa bahan kimia bagi kekalkan keaslian
  • Sustained Release - dilepaskan 100mg setiap jam dalam tempoh 5 jam, berkuasa selama 24 jam
  • Mengandungi Bioflavonoid - co factor vitamin C bagi membantu tindakbalas secara semulajadi. 
  • Clinically tested - boleh dapat maklumat di sini
  • Tiada pewarna/ perasa tiruan, pengawet atau bahan kimia
  • HALAL dari Islamic Services of America (ISA) dah diiktiraf JAKIM - semak di sini
  • Diluluskan Kementerian Kesihatan Malaysia
  • khasiat bersamaan 7 biji oren 

Jom borong vita-C Shaklee... contact me for details...

Sertailah BigsmileZone Page di Facebook untuk maklumat berkaitan kesihatan dan kecantikan. Sila SMS ke 019 936 66681 atau email ke bigsmilezone@gmail.com jika untuk sebarang pertanyaan atau pesanan.

*TESTIMONI : DISAHKAN MENGANDUNG SETELAH HAMPIR DUA TAHUN MENANTI!

Sangat gembira dan bersyukur dapat berita dari seorang kenalan saya, Pn. Ros disahkan mengandung baru-baru ni. Saya faham perasaan tu, sebab saya sendiri menunggu selama hampir tiga tahun untuk anak pertama (baca kisah saya di sini)

Pn. R ni dah cuba mengandung secara natural selama hampir dua tahun. Alhamdulillah, beliau tiada masalah kesihatan cuma belum rezeki lagi menimang cahaya mata. Antara usaha beliau termasuklah mencuba beberapa produk di pasaran yang popular untuk pasangan yang mahukan zuriat. Akhirnya melalui seorang kawan yang memperkenalkan kepadasaya,  Pn. Ros  mencuba SET FAMILY WELLNESS dan GLA Complex yang saya cadangkan. Selama dua bulan lebih Pn. Ros  dan suami konsisten amalkan set ini, akhirnya dengan izin Allah baru-baru ni beliau disahkan mengandung. Nampaknya produk Shaklee ni serasi dengan Pn. Ros  dan suami. Oh ye... ada tips-tips eksklusif dan cara pengambilan suplemen yang saya kongsi secara khusus dengan Pn. Ros sepanjang tempoh hampir tiga bulan tu.  Kawan2 doakan ye Puan R ni supaya diberi kesihatan dan dikuatkan ibu & anak hingga selamat melahirkan...




CADANGAN SUPLEMEN/ SET SHAKLEE UNTUK KESUBURAN

Sebenarnya semua wanita boleh mengandung secara semulajadi jika tidak mengalami masalah kesihatan. Cuma bagi sesetengah individu, terdapat 'nutrient gap' disebabkan cara hidup dan cara makan yang tidak dapat menampung keperluan tubuh atau menyebabkan nutrien tidak sampai ke dalam sistem tubuh. Bila masalah kekurangan nutrien ini berlaku, proses normal badan tidak dapat berjalan dengan sempurna termasuk mengganggu kesuburan/ proses kehamilan.

Suplemen atau makanan tambahan BUKAN untuk membuatkan kita mengandung. Sebenarnya ia membantu sel tubuh badan lebih sihat, proses normal manusia berjalan lancar dan badan lebih bersedia untuk mengandung. Berikut adalah cadangan suplemen untuk kesuburan  

1. Family Wellness Set

Vita Lea iron Formula : 

  • membekalkan keperluan asas kesemua 12 jenis vitamin dan 9 mineral yang diperlukan tubuh.
  • mengandungi Asid Folik - meningkatkan kesuburan wanita, memperbaiki kualiti dan kualiti sperma dan mengurangkan risiko masalah kecacatan tulang belakang bayi yang bakal lahir

Sustainable Release Vita-C : 

  • bersifat antioksidan, yang melindungi kerosakan sperma akibat radikal bebas dan bahan kimia seperti asap rokok dan semburan racun serangga yang boleh mengancam sel.

B Complex :

  • mengandungi 8 jenis vitamin B yang penting untuk menukar makanan ke bentuk tenaga
  • B 6 - membantu memanjangkan waktu subur
  • B 12 - membantu meningkatkan kuantiti sperma

Energising Soy Protein : 

  • mengandungi isofalavin yang dikatakan alternatif kepada Clomid (ubat subur) kerana sifatnya sebagai reseptor estrogen semulajadi
  • mengandungi kesemua 9 asid amino yang diperlukan tubuh
  • Arginine membantu proses penebalan dinding uterus untuk pelekatan ovum yang telah disenyawakan
  •  

2. GLA Complex (Gamma Linolenic Acid )

  • membantu dalam keseimbangan hormon progesteron pada wanita.
  • membantu peningkatan mukus pada serviks ketika ovulasi yang sangat 'disukai' oleh sperma

3. Vita - E Complex with Selenium

  • membantu penghasilan hormon estrogen pada lelaki dan progesteron pada wanita yang memberi kesan terhadap keinginan seks dan tarikan seksual
  • membantu proses persenyawaan
  • Selenium membantu dalam pergerakan sperma dan antioksida yang melindungisel dari rosak

4. Zinc Complex

  • membantu proses penghasilan hormon testosterone pada lelaki 
  • membantu tindakan hormon progesteron dan estrogen yang lebih baik pada wanita
Jom bakal-bakal ibu /bapa di luar sana, kita tingkatkan peluang menimang cahaya mata dengan membekalkan badan dengan mineral dan vitamin yang diperlukan! Insya Allah, semoga dipermudahkan..

Sertailah BigsmileZone Page di Facebook untuk maklumat berkaitan kesihatan dan kecantikan. Sila SMS ke 019 936 66681 atau email ke bigsmilezone@gmail.com jika untuk sebarang pertanyaan atau pesanan.

TESTIMONI: HAZIM TAK CEREWET MAKAN LAGI DENGAN MEALSHAKE


Cerita Ija sebelum ni, anaknya Hazim (1 tahun lebih) memang tak berapa selera nak makan. Susah hati la ibunya. Berat pun tak berapa cantik naiknya. Alhamdulillah lepas hampir dua minggu ambil Mealshake Shaklee, dah mula nampak perubahan. Laga hati ibu, anak dah mula minta makanan...

SEDIKIT FAKTA MEALSHAKE

  • mengandungi protien + multivitamin yang lengkap
  • membantu untuk penghasilan sel baru yang sihat
  • baik untuk perkembangan otak
  • mEningkatkan sistem imun tubuh
  • mengandungi fiber yang boleh membantu kanak-kanak sembelit akibat kurang makan sayur dan buah
  • rasa sedap - sesuai untuk sekeluarga
  • meningkatkan selera JIKA anda mengalaminya
  • snek yang mengenyangkan bagi menggantikan snek tidak sihat
Jom, cuba mealshake! Sedap dan berkhasiat tak menyesal cuba...

*Testimoni ini adalah pengakuan pengguna, kesan mungkin berbeza mengikut individu

Sertailah BigsmileZone Page di Facebook untuk maklumat berkaitan kesihatan dan kecantikan. Sila SMS ke 019 936 66681 atau email ke bigsmilezone@gmail.com jika untuk sebarang pertanyaan atau pesanan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...